U okviru projekta “Bijeljina i Bogatić – zajedno na putu ka energetskoj održivosti kroz povećanu energetsku efikasnost i promociju obnovljivih izvora energije”, koji finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) iz Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina danas su u centru Bijeljine postavljena dva javna solarna punjača za mobilne uređaje, izumi mlade srpske kompanije “Strawberry energy”.

Do sada, “Strawberry Drveće” su imali prilike da koriste samo stanovnici Srbije na 9 lokacija, a od danas i građani Bijeljine imaju mesto u gradu gde mogu dopuniti baterije svojih mobilnih telefona, “mp3 player”-a, kamera i drugih mobilnih uređaja besplatno energijom sunca i to na dva mesta, ispred Centra za kulturu i u Gradskom parku.

„Ovo je potvrda odgovornog odnosa prema okruženju i zdravijem životu nas i generacija koje dolaze. Svaki pojedinac treba da bude ekološki svjestan i savjestan i, ako svako od nas promijeni loše navike kad je riječ o korištenju energije, cijela zajednica će imati korist od toga i biće ekološki čistija“, zaključio je predsednik skupštine opštine Bijeljina Dragan Đurđević.

Predsednik skupštine opštine Bijeljina Dragan Đurđević pozdravlja prisutne

Projektom je predviđeno postavljanje još jednog solarnog punjača u Bogatiću, a Ceremoniji otvaranja prethodila je Ceremonija dodele ugovora svim korisnicima granta iz drugog poziva Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina u Etno selu “Stanišići”.