2005. iznad Las Vegasa su primećeni tragovi aviona koji su ostali dugo šireći se po nebu. Nakon toga je po bolnicama prijavljeno mnogo slučajeva bolesnih koji su imali simptome nalik na grip i alergijske reakcije mesecima nakon što se sezona gripa završila. Laboratorije ekoloških udruženja su otkrile veoma toksičnu supstancu kako lebdi iznad gradova i divljine – etilen dibromid (EDB) koji se koristi kao aditiv benzinu, a takođe je poznat kao zabranjeni pesticid jer je otkriveno da je povezan sa bolestima jetre i bubrega, i iritacijom pluća.

Prema izveštaju Ajdaho Obzervera iz 2006. u ostacima chemtrailsa iznad Ajdaha pronađeno je: bakterije, među kojima antraks i pneumonija; 9 hemikalija uključujući acetilholin hlorid; 26 teških metala (arsenik, živa, barijum, olovo, uranijum…), 4 gljive, 7 virusa, 2 kancera, 2 vakcine i 2 sedativa.

Doktor iz Arizone je primetio da mu sve više pacijenata dolazi sa glavoboljama, zapušenim sinusima, astmom i ušnim infekcijama, i za to je optužio američku vladu koja ih navodno prska hemikalijama iz vazduha. Kada je uradio analize dlaka iz svoje kose i kose pacijenata otkrio je visok nivo barijuma (koji kad se u većim količinama rastvori u vodi može da izazove teškoće u disanju, povećan krvni pritisak, slabost, aritmiju…).

Stvari se prilično komplikuju kada neki naučnici dovedu u vezu chemtrails i bolest po nazivu „morgellons“. Morgellons je relativno nova bolest (ili stara bolest sa novim nazivom, kako tvrde neki lekari) sa veoma bizarnim manifestacijama. Bolesnici osećaju svrab, trnce i bol,  iz kože izlaze neka vlakna, oštećenja kože mogu biti mala ali i izobličavajuća, umor, gubljenje pamćenja itd.  Za sada se ne zna uzrok tih lezija kože ni nastanka obojenih vlakana. Pretpostavke se kreću u pravcu teškog nedostatka imuniteta kože čime se omogućava život na koži brojnim životinjskim i biljnim parazitima. Međutim, istraživač Lisa Džouns je u kišnici pronašla patogene koji se veoma slični patogenima Morgellons bolesti. Takođe, na obalama Oregona su uzeti uzorci ostataka hemijskih tragova i pronađena su vlakna vrlo slična onim kod Morgellons bolesnika.

Da situacija dostigne nivoe SF filmova postarala su se dva lekara – istraživača morgellons bolesti koji su u telima pacijenata pronašli samoreplicirajuće nanomašine. Određene nano mašine koje su izvađene iz kožnih oštećenja reaguju na dodir igle tako što što se na njima upali svetlo.

Ovde ću stati, jer dalje od ovoga je teško otići. Sebično moram da se nadam da primećeni tragovi aviona iznad Srbije ne sadrže nešto od gore navedenog. Da li je geoinženjering počeo bez našeg znanja (i otišao u pogrešnom pravcu) ili plaćamo danak mnogim prethodnim lošim potezima ljudi koji upravljaju Zemljom i sve to nema nikakve veze sa avionima koji sve više lete iznad naših glava – ne znamo niti mogu da tvrdim da ćemo ikada sa sigurnošću to znati.

Sledeće nedelje: Geoinženjering – spas ili uništenje?

Željko Stanković