“Solaris jedan” je sušara patentirana u Srbiji i zaštićena kao međunarodno priznati patent u Americi, Evropi, Rusiji i Indiji, a prema rečima direktora “NTIM tehnologije” Nenada Veselinovića, reč je o “trenutno najboljem proizvodu na svetu iz te oblasti”.

Korišćenjem solarne sušare dobija se premijum kvalitet osušenog proizvoda i to zahvaljujući jedinstvenoj konstrukciji, ujednačenoj temperaturi u svim delovima komore i minimalnoj oksidaciji proizvoda.

Njena cena u Srbiji iznosi 25.000 evra, a za kupce iz ostalih zemalja 35.000 evra, a kako je istaknuto na prezentaciji u Privrednoj komori Srbije, investicija u sušaru se vraća za najviše 12 meseci.

Miloš Veselinović iz “NTIM tehnologije” istakao je da “Solaris jedan” ima brojne prednosti u odnosu na klasične industrijske sušare, među kojima su mobilnost, do 80 odsto manja potrošnja energije i potpuno iskorišćenje biljnog materijala.

Zapremina sušare je 2,8 metara kubnih, ima 48 polica, a njen dnevni kapacitet je od 400 do 600 kilograma sveže robe, precizirao je on, dodajući da se na primer u njoj dnevno može proizvesti 60 kilograma suve maline, koja u Evropi košta 20 evra po kilogramu.

Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković rekao je da je sušeno voće i povrće simbolično zastupljeno u izvozu, pa se godišnje iz Srbije izveze oko 4.400 tona sušenog kontinentalnog voća za oko 12 miliona dolara, a pored suve šljive u izvozu su najzastupljeniji suva breskva, jabuka, kajsija i kruška.

Iz naše zemlje se godišnje izveze oko 3.000 tona sušenog povrća za oko 15 miliona dolara, i to pre svega sušene pečurke i mahunasto povrće, dodao je on.

Godišnje se u Srbiju uvozi oko 200 tona sušenog kontinentalnog voća u vrednosti od milion dolara i oko 13.000 tona povrća za oko 14 miliona dolara, naveo je Stanković.

Više u Press Greenu