Zavod za zaštitu prirode Srbije najavio je danas da će obeležiti svetski Dan biodiverziteta (biološke raznovrsnosti), 22. maj, predstavljanjem projekata koji se sprovode radi očuvanja ugroženih vrsta i ekosistema.

Obeležavanje Dana biodiverziteta biće organizovano u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu životne sredine.

Međunarodni Dan biodiverziteta ustanovile su Ujedinjene nacije (UN) kako bi se najširoj javnosti ukazalo na značaj i neophodnost zaustavljanja opadanja broja biljnih i životinjskih vrsta, kao i različitih ekosistema na Zemlji.

UN su na samitu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju u Rio de Ženeiru 1992. godine usvojile Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti kojom se potvrđuje opšti konsenzus da je biodiverzitet temelj zdrave životne sredine i održivog razvoja.

Prema podacima stručnjaka, stopa izumiranja biljaka, životinja i njihovih staništa u svetu je 10.000 puta veća nego što je prirodno.

Izvor: Životna sredina