Projekat “Organska proizvodnja, korišćenje biomase i rekultivacija degradiranog zemljišta kao modeli održive poljoprivrede”, koji je naručilo i finansiralo Ministarstvo prosvete i nauke, a koji je danas predstavljen, sproveli su su Institut za ekonomiku privrede iz Beograda i Institut “Tamiš” iz Pančeva.

Rukovodilac projekta Drago Cvijanović rekao je da projekat predstavlja pokušaj da se istakne značaj održive poljoprivrede, koja je usmerena na ostvarivanje ravnoteže između tržišne poljoprivrede i zaštine životne sredine, i da se fokus interesovanja usmeri u ruralne, a ne u urbane sredine.

Vladimir Filipović iz Instituta “Tamiš” istakao je da Srbije ima sve preduslove da postane jedan od evropskih lidera u proizvodnji organske hrane.

“U Rumuniji je za tri godine utrostručen broj onih koji su uključeni u proces organske proizvodnje, a njen izvoz organskih proizvoda u 2010. godini iznosio je 100 miliona evra”, rekao je Filipović i dodao da je Ministarstvo poljoprivrede najavilo veću podršku organskoj proizvodnji.

Svetlana Roljević iz Instituta za ekonomiku privrede navela je, da je u Srbiji količina biomase sa 12, 6 miliona tona pala na 9,97 miliona, kao i da je njen sastav promenjen.

Više u Green Pressu