BEOGRAD – Mlada srpska kompanija Volta tehnolodži, koja se bavi razvojem proizvoda korišćenjem obnovljivih izvora energije, uspela je da za manje od godinu dana od osnivanja razvije dva inovativna proizvoda i ostvari poslovnu saradnju s najvećim američkim mobilnim operaterom AT&T i američkim univerzitetom Vebster.

Prvi proizvod koji je Volta tehnolodži razvio je inovativna javna stanica za punjenje mobilnih telefona EnGo, koja se napaja isključivo iz obnovljivih izvora energije, i to ne iz jednog već dva: kinetičke i solarne energije.

Postigli cilj

Sastavni deo stanice EnGo su kinetičke ploče koje proizvode obnovljivu energiju svaki put kada neko zgazi na njih, a s dodatnom energijom koja se dobija iz solarnih panela stanica će puniti ne samo mobilne telefone već i tablete i ostale prenosive uređaje.
Petar Mirović, izvršni direktor „Volta grupe“, u čijem sastavu je Volta tehnolodži, kaže za Kurir da je kompanija od samog starta zacrtala da izađe na američko tržište.

– Za svaku mladu kompaniju koja se bavi razvojem novih proizvoda i tehnologija izlazak na tako razvijeno i konkurentno tržište kao što je američko predstavlja ne samo izazov već i strateško pozicioniranje. Poslovi koje smo zaključili sa AT&T i univerzitetom Vebster za nas su ogromna šansa da promovišemo našu kompaniju i inovativnost mladih ljudi u Srbiji – kaže Mirović i dodaje:

– Ovo je samo početak. Imamo velike ideje i odličan tim koji je sposoban da proizvede vrhunske i konkurente proizvode. Želimo da stvaramo, da se borimo, da osvajamo svet. Ovom prilikom zahvaljujem prof. dr Željku Šusteru, potpredsedniku univerziteta Vebster, koji je prepoznao naš kvalitet i neizmerno nam pomogao svojim savetima – kaže Mirović. Prva instalacija stanice EnGo urađena je na američkom univerzitetu Vebster u Sent Luisu.

Istovremeno, ova mlada srpska kompanija ugovorila je isporuku svojih proizvoda najvećem američkom mobilnom operateru AT&T, lideru u oblasti telekomunikacija u SAD, s prometom od neverovatnih 130 milijardi dolara u 2013. godini.

 

Više u Kuriru