Ali, kako je ocenio agroekonomista Miladin Ševarlić, to ne znači da treba rasplamsati anti-arapsku kampanju.

Ševarlić je agenciji Beta kazao da je, po Zakonu o privatizaciji, trebalo objaviti tender i izabrati najboljeg ponudjača ili, umesto toga, te kombinate prodati na aukciji.

233455_042224s13_f

Ševarlić je ukazao da proces koji je pratio postupak nije bio dovoljno transparentan i da u njega nisu bile uključene sve zainteresovane strane.

“Postavlja se pitanje da li bi agrobiznis kompanije iz Japana dale možda povoljniju ponudu, imajući u vidu da za desetine milona stanovnika posle nuklearnog incidenta treba obezbediti hranu za narednih 40 ili 50 godina“, rekao je Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

On ipak smatra da zbog svih učesnika u procesu, a posebno potencijalnih stranih investitora i ugleda zemlje, treba “spustiti loptu”, dozvoliti stručnjacima i svima zainteresovanima da kažu svoje stavove i najcelishodnije rešenje naći posle procene argumenata, pri čemu treba voditi računa o dugoročnim interesima, a ne samo o kratkoričnoj gladi za kapitalom.

Ševarlić zamera onima koji do krajnosti osporavaju čitav proces zašto se do sada ćutalo kada se isto zemljište, po istom principu, prodavalo hrvatskim agrobiznis kompanijama ili onima iz Mađarske, Irske, Kanade. 

Govoreći o dosadašnjem procesu prodaje, on je kao pozitivno ocenio to što je Vlada odustala od prvobitne namere da svo državno zemljište koje su ranije u zakup koristili kombinati uključi u prodajni paket i ostavila ga za aukcije poljoprivrednicima.

Po njegovim rečima, svi zainteresovani za proces treba da imaju u vidu i da je osim 100 miliona evra za sedam poljoprivrednih kombinata, najavljeno i dodatno investiranje u istom iznosu. 

“Za poljoprivredu Srbije je značajna mogućnost dobijanja sredstava iz emiratskog investicionog fonda od dodatnih 300 miliona evra povoljnih kredita”, kazao je Ševarlić.

Kao negativno je ocenio to sto državno zemljište koje je do sada koristilo gazdinstvo “7. juli” u sastavu Poljoprivredne korporacije Beograd, nije ponudjeno u zakup na licitaciji porodičnim gazdinstvima, već je obuhvaćeno predugovorom države Srbije i Al Dahre.

Više na B92