Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ) potpisale su danas ugovor sa pet opština u Srbiji o upravljanju otpadom i otpadnim vodama.

giz impact

GIZ-om IMPAKT projekat sprovodiće se u opštinama Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac.

Sporazum se odnosi na osnaživanje kapaciteta tih opština u rešavanju problema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i primena novih i ekonomski isplativih rešenja u kojoj se otpad i otpadne vode koriste za reciklažu.

Državni sekretar u ministarstvu energetike Vladan Zdravković ocenio je da Srbija bez pomoći ne bi sama mogla da reši taj problem jer je potrebno dosta novca i zahvalio se Nemačkoj na toj investiciji.

“Tim projektom otvaraju se novi oblici rada, do sada nepoznati u Srbiji, a to je takozvano rukovodjenje tokovima materije i nadam se da će ove opštine poslužiti kao model drugim opštinama”, kazao je Zdravković.

Vodja projekta IMPAKT Klaus Šmit istakao je da u srbiji postoji velika potreba za organizovanim upravljanjem otpadom jer se sada prikuplja manje od 70 odsto komunalnog otpada koji uglavnom završava bez tretmana na više od 4.000 nelegalnih ili nekontrolisanih deponija.

Šmit je dodao da se na konkurs prijavilo 65 opština, a jedan od kriterijuma bio je da opština nema više od 30.000 stanovnika.

U uži krug ušlo je 15 opština, pet će biti potpuno finansirano projektom, dok će Alibunar, Apatin, Bogatić, Gadžin Han, Knić, Ljubovija, Merošina, Ražanj, Sokobanja i Vrnjačka banja, dobiti status privilegovanog partnera, odnosno delimičnu tehničku podršku.

Predsednici pet odabranih opština su kazali da su seminari u Nemačkoj kojima su prisustvovali promenili njihovo mišljenje o otpadu, na koji sad gledaju kao na resurse.

Projekat je počeo da se realizuje 2012. i trajaće do 2017. Sprovodiće se u dve faze od po tri godine, a budžet prve faze je 2,4 miliona evra.

Izvor: Zelena Srbija