Zbog najteže suše koja je u poslednjih 20 godina pogodila Somaliju, za oko milion i po ljudi koji ne nameravaju da napuste zemlju, pomoć je hitno potrebna.

U potrazi za hranom i kakvim takvim mirom stanovnici Somalije sele se u različite krajeve te afričke zemlje. Zamenik direktora za vanredne situacije UNICEF-a Dermot Karti kaže da su najugroženija deca.

“Ova kriza, ova glad, to je glad dece. Deca su najranjivija kategorija u ovoj krizi. Na jugu Somalije, više od 600 hiljada dece živi ispod granice gladi. Ali još više zabrinjava to što čak 310 hiljada je ozbiljno akutno pothranjeno. Ta deca će sigurno umreti, ukoliko nešto hitno ne preduzmemo. I to mora da bude već danas”, kaže Karti.

UNHCR je povećao isporuku humanitarne pomoći, ali bez ozbiljnijeg podizanja nivoa bezbednosti i novog prikupljanja pomoći, Somalijcima već umornim od gladi i ratova ne preostaje ništa nego da se sele iz jednog regiona u drugi.

” Naši životi zavise od kiše. A kiše nema, prestala je. Naša stoka i sve što smo imali stradalo je zbog suše. Kako da preživimo? Možemo samo da odemo i da se borimo da preživimo”, kaže jedan Somalijac.

Više na B92