Prvi solarni park u Srbiji, investicija kompanije „Solaris Enerdži“ (Solaris Energy) iz Kladova, dobio je u petak 13.12., upotrebnu dozvolu od strane opštinske uprave Kladova. Do kraja godine očekuje se da solarna elektrana instalisane snage 1MW bude priključena na mrežu Jugoistoka.

Izgradnja ovog prvog planiranog bloka solarne elektrane u Velesnici kod Kladova počela je u julu ove godine, a tehnički prijem završen je u decembru.

solaris-energy-solarni-park

Na površini od 2,4 hektara prostire se solarna elektrana sa 4.260 fotonaponskih polikristalnih solarnih panela pojedinačne snage 245W i trafo-stanica kapaciteta 2MW, planirane snage za dva bloka solarne elektrane.

Direktor kompanije „Solaris Enerdži“, gospodine Miloš Kostić, izjavio je za Energetski Portal da je prošlo dve godine i tri meseca od početka rada na prvoj fazi projekta koji ima svoj nastavak, tj. drugu fazu projekta od dodatnih 1MW instalisane snage elektrane u nastavku već postojeće. On se nada da će kompanija „Solaris Enerdži“ u narednom periodu nastaviti sa još većim projektima obnovljivih izvora energije, poput malih hidroelektrana koje su u planu u opštinama Raška i Crna Reka; jer je i sam cilj kompanije da da značajan doprinos očuvanju životne sredine kroz proizvodnju „čiste“ energije.

Opštinska uprava Kladovo podržala je izgradnju prvog solarnog parka u Srbiji i ubrzala procedure ishodovanja saglasnosti i dozvola za gradnju, svesna značaja projekta obnovljivih izvora energije, kao i benefita poslovne saradnje sa lokalnim preduzetnicima i upošljavanja radnika na gradilištu, što je za Energetski Portal potvrdio i načelnik opštinske uprave Kladovo, gospodin Jovan Stingić.

Više na Energetskom portalu