Kad pročitate, pomislite da se radi o naučno-fantastičnom filmu – ogroman pojas oko Meseca pokriven solarnim panelima koji šalje energiju na Zemlju. Međutim, planovi za pretvaranje Meseca u gigantsko ogledalo od koga će čitava planeta dobijati energiju i kojim će da upravljaju roboti su za korak bliži stvarnosti jer su japanski naučnici zvanično objavili pokretanje tog koncepta. Ambiciozan projekat bi kao rezultat imao stalnih 13.000 teravata solarne energije koju primaju stanice na Zemlji, bilo laserom ili mikrotalasima.

Potraga za alternativnim izvorima energije se pojačala u Japanu posle krize u Fukušimi. Šimicu korporacija, koja stoji iza ove zamisli, nije postavila rok za izgradnju, ali se jedno zna: biće to najveća infrastrukturna instalacija ikad sagrađena.

Čelnici Šimicua kažu: „Pomak od ekonomične potrošnje ograničenih resursa na neograničeno korišćenje čiste energije je san čovečanstva. Luna Ring, naš koncept lunarne proizvodnje solarne energije, pretvara ovaj san u stvarnost uz pomoć ideja udruženih sa naprednom svemirskom tehnologijom. Šimicu korporacija predlaže Luna Ring kao korak ka beskonačnoj koegzistenciji čovečanstva i Zemlje.“ Takođe tvrde da će projekat eliminisati neefikasnost usled lošeg vremena i ispuniti svetske potrebe za energijom.

Postoje mnoga pitanja u vezi sa ovim projektom: ko će to dozvoliti, čiji je Mesec, šta je sa ozonskim omotačem, kako su tako sigurni da će roboti umeti da upravljaju tako složenim konceptom, kako će zaštititi krhke solarne panele, preveliki troškovi… međutim, treba imati poverenja u Japance. Bar što se nauke tiče.