Iako je mnogo novih tehnologija dosad proglašeno revolucionarnim, pa se plamen revolucije gasio kako je vreme prolazilo, evo još jedne ideje koja u ovom trenutku zvuči kao nešto što može da promeni raspored snaga.

Kompanija V3Solar je izbacila proizvod Spin Cell koji na genijalan način rešava dva problema sa kojim se suočavaju proizvođači solarnih panela.

Prvo, većina panela su ravni, što znači da ne mogu da hvataju sunčevu svetlost u svako doba dana. Osim ako im se ne ugrade skupi sistemi za praćenje sunca. Spin Cell je kupastog oblika i tako hvata sunce tokom celog njegovog puta nebom.

v3solar-spin-cell

Drugo, solarni paneli proizvode mnogo više energije ako sunčeva svetlost prolazi kroz sočivo i tako skoncentrisana pada na solarnu ćeliju. Međutim, takva svetlost proizvodi veliku količinu toplote što zahteva od proizvođača da solarne ćelije pravi od skupog materijala otpornog na toplotu. Spin Cell baca koncentrisanu sunčevu svetlost na jeftin silikonski panel koji hladi obrtanjem.

Iz kompanije tvrde da će cena dobijene struje biti 8 centi po kWh, što je u Americi za 30% jeftinije od prodajne cene struje i tri puta jeftinije od struje dobijene trenutnom solarnom tehnologijom. Upravo ta činjenica ima za posledicu da V3Solar ima porudžbine za ukupno 4GW. Možda se ispostavi da Spin Cell jeste onaj korak koji vodi društvo u fazu u kojoj je solarna energija neraskidivo utkana u naše živote. A definitivno se nadamo da taj period dolazi.

Izvor: Grist