Danas se o iskorišćenju obnovljivih izvora energije u svetu razmišlja sve intenzivnije i upravo je ta situacija zaslužna za povremene idejne iskorake. Džon Mankins, bivši naučnik NASA-e, se smatra pionirom teorije o solarnoj energiji iz svemira. Naučnici tvrde da ćemo, sa tehnologijom koju smo do sada razvili, moći da pošaljemo u svemir ogromne satelite koji bi sakupljali solarnu energiju i slali nazad na zemlju. Po njima, ceo svet bi mogao da se napaja ovom energijom do 2041.godine.

Plan je da se oko ekvatora pošalju nekoliko kilometara veliki sateliti koji bi 24 sata dnevno sakupljali energiju. Nju bi pretvarali u struju i slali na zemlju putem velikih antena ili lasera pravo u postojeću mrežu. Da bi dokazao da je ovako nešto moguće, Mankins je izvršio eksperiment 2008.godine u kome je postavio transmiter na planinu Haleakala na havajskom ostrvu Maui i uz njegovu pomoć poslao struju na drugo havajsko ostrvo udaljeno 148 kilometara. Time je demonstrirao mogućnost uspešnog slanja struje na daljine približne širini zemljine atmosfere.

Glavna prepreka je, naravno, novac. Procenjeno je da bi desetine milijardi dolara bile potrebne samo za instaliranje satelita oko ekvatora. Obzirom na globalnu važnost projekta, naučnici apeluju na vlade, agencije, organizacije , univerzitete da daju svoj doprinos donacijom za solarne satelite.