PANČEVO, 22. decembra 2010. (Beta-Ecotopia) – Kompanije Telekom Srbija i Erikson poklonile su danas Pančevu sistem “pametnog servisa” preko koga će gradjani moći da se obaveste o temperaturi i kvalitetu vazduha, i o kretanju gradskih autobusa.

Pančevcima će ti podaci preko SMS poruka i Interneta biti dostupni krajem januara ili početkom februara 2011. godine, a sporazum o donaciji potpisali su predstavnici dve kompanije i gradonačelnica Vesna Martinović.

Erikson je poklonio uredjaje ekoBus i ekoTreck koji će biti ugradjeni u sve autobuse gradskog prevoznika, a Telekom će ove servise u prvih šest meseci davati besplatno.

Pančevo je prvi grad u Srbiji u kojem se uvode ti servisi i odabran je da bi se stanovnicima jednog od najzagadjenijih gradova popravio kvalitet života, naveli su predstvnici dve kompanije.

Saradnja sa Pančevom deo je istraživačkog projekta Sensei koji finansira Evropska komisija, a cilj je da se integrišu bežični senzori i mreže u globalni okvir mrežu budućnosti, saopštili su Telekom i Erikson.