Pošto ni posle skoro dve godine međusobnog nadmudrivanja oko toga kome pripada više prava nad regionalnom deponijom, gradu Sremskoj Mitrovici ili Šapcu, usledio je ovih dana pokušaj mirenja u Ministarstvu za energetiku. Ali i ovaj pokušaj da se komšije izmire propao je, pa će bruka morati da ide pred „sud“ donatora EU, kome su tri godine tokom gradnje smetlišta svi „mazali oči“ da su odnosi u redu.

MILOSEVIC, DULIC, DEZER, NEDIMOVIC

– Svi smo postali taoci jednog čoveka. Reč je o čistom političkom interesu. Politika je kočnica – bio je jasan i glasan na konferenciji za novinare gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, ipak, nedorečen pošto nije spomenuo niti jedno ime, ali je „potkačio“ komšije, rekavši da „krajnje nekorektno da gradonačelnik na tako važan razgovor šalje nekompetentne ljude“.

Pre tri godine, uz veliku pompu, svojim potpisom gradonačelnici Šapca Miloš Milošević i Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, Vensan Dežer ispred EU i Oliver Dulić, tadašnji ministar životne sredine i prostornog planiranja, legimitisali su se kao garanti izgradnje regionalne deponije Srem – Mačva, u selu Jarak, nedaleko od Sremske Mitrovice. Deponija treba da omogući lagerovanje raznog smeća iz oba grada u periodu od najmanje 15 godina. Gradnja deponije, vredna 11 miliona evra, od čega je donacija EU 7,3 miliona evra, a ostatak učešće oba grada podeljeno na ravne časti, početa je u vreme „stranačke ljubavi“ u oba grada vladajućeg DS. U međuvremenu, dolazi do političkih previranja, Šapcu se cepa vladajuća koalicija i formira „Zajedno za Srbiju“ od odbeglih odbornika DS, a u Mitrovici vladu formira koalicija naprednjaka i GG „Vredna Mitrovica“. I pored toga što su na čelnim mestima gradonačelnika ostali potpisnici gradnje deponije, ali sada sa promenjenim stranačkim dresovima, počela je igra „gluvih telefona“. Nema dogovora oko prvobitno utvrđenih odnosa, kako oko lagerovanja smeća, tako i oko organizacionog funkcionisanja i izbora čelnih ljudi formiranog JP „Srem – Mačva“. Svaka promena odnosa je zakonska ukoliko je istovetno prihvate obe gradske skupštine. Ali, zapelo je prvom promenom vlasti u Mitrovici, kada ekspresno iz direktorske fotelje novoformiranoig JP smenjuju Srđana Kličkovića i imenuju Nebojšu Popovića. To komšijama preko Save očigledno nije bilo po volji, jer, i pored nekoliko urgencija, ni posle bezmalo godinu dana, „nit romore nit govore“.

Više u Novostima