Javnu sednicu o prostornom planu koji se odnosi na projekat “Beograd na vodi”, u Gradskoj upravi Beograda, pokušalo je da prekine stotinak građana i aktivista incijative “Ne da(vi)mo Beograd”, zahtevajući da se nacrt tog plana poništi i vrati u proceduru izrade.

Aktivisti te inicijative i građani koji su protiv Beograda na vodi, noseći šlaufe, lopte na naduvavanje, pevajući pesmu “Beograde, Beograde” Đorđa Marjanovića i velikom bukom, ometali su održavanje sednice, izražavajući nezadovoljstvo zbog načina donošenja prostornog plana protivno propisima i bez ikakve “prave konsultacije sa građanima”.

Oni zato zahtevaju ostavke direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Dragana Dunčića i direktora Urbanističkog zavoda Beograda Nebojše Stefanovića.

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, zahteva isto tako i da se “sramni nacrt prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save” za projekat “Beograd na vodi”, u celini poništi i da se uređenje tog dela grada vrati u zakonite procedure urbanističkog planiranja i bude proizvod iskrene rasprave celog društva.

“Suprotstavljamo se trošenju javnih finansija na privatne projekte koje gradu potencijalno donose jedino prostornu segregaciju i saobraćajni kolaps. Razvoj, funkcionisanje grada i njegov novi identitet ne mogu biti proizvod investitorskih želja vec isključivo potreba samog drustva”, naveli su učesnici današnjeg protesta u Gradskoj upravi.

Oni su rekli da je javna sednica samo “simulacija učešća građana i struke u tom procesu” i da služi jedino “zadovoljavanju forme”. Sednica nije potrebna ni planerima koji nevoljno precrtavaju “želje fantomskog investitora”, ni građanima koji podnose primedbe koje će bez rasprave biti odbijene.

Sednici je prisustvovao i gradski arhitekta Milutin Folić, koji je odbio pozive građana da se uključi u raspravu o prostornom planu za projekat “Beograd na vodi”. Po odlasku građana, koje je na izlazu iz Gradske uprave legitimisala policija, sednica je nastavljena.

Izvor: B92