ELEKTROTEHNIČKA škola “Rade Končar” odsrede će početi da proizvodi struju putem solarne energije. Tako će ova ustanova biti među prvima u Srbiji koja će struju dobijenu na ovaj način ubacivati u mrežu Elektroprivrede Srbije i prodavati potrošačima.

Prema rečima Momčila Stojanoviće, direktora ETŠ “Rade Končar”, aktivnosti oko početka rada solarne elektrane počele su sredinom 2009. godine. Agencija za energetsku efikasnost uputila je javni poziv za saradnika na projektu “Razvoj kapaciteta za korišćenje i promociju solarne energije u Srbiji”, za koji je konkurs raspisala Vlada Kraljevine Španije.

– Pošto smo već sarađivali sa Agencijom radeći na novim nastavnim programima za elektrotehničara energetike, imali smo projekat sa kojim smo konkurisali, a autor je naš profesor Aleksandar Savić – objašnjava Stojanović. – Vrednost čitavog projekta je oko 40.000 evra, a osim nas na konkursu su prošle TŠ “Mihajlo Pupin” iz Kule, Tehnička škola iz Varvarina.

Od proizvodnje električne energije škola će imati i manju materijalnu dobit koja, prema rečima direktora, iznosi oko pet odsto školske potrošnje struje. “Zarada” od prodaje struje biće iskorišćena isključivo za obnovu nastavnih sredstava.

Više u Novostima