Ova elektrana je do sada proizvela oko 15.500 kilovata struje, koju škola isporučuje i prodaje Elektrodistribuciji Beograd.

Novac od prodaje struje trošimo za nabavku novih nastavnih sredstava, kupili smo laptop i tri projektora, a završen je i projekat “pametna učionica”, postavljanjem sijalica koje štede energiju do 40 odsto, rekao je Tanjugu direktor škole Momčilo Stojanović.

Elektrana i fotonaponska centrala, instalirana na krovu škole, donacija je španske vlade, a od prodaje struje mesečno zaradimo oko 17.000 dinara i taj novac ulažemo za poboljšanje nastave, rekao je Stojanović na obeležavanju prve godišnjice rada elektrane.

ShowPlantImage

On je naveo da škola nema para za proširenje kapaciteta elektrane, ali da bi to rešenje bilo dobro, jer su, kako kaže, povlašćeni proizvođač.

EPS im plaća 23 evrocenta po kilovatu, dok je struja oko sedam evrocenti iz klasičnih izvora energije.

Elektrana je postavljena pre više od dve godine ali je pre tačno godinu dana potpisan ugovor o isporuci eletrične energije.

Škola puno polaže na projekte povećanja energetske efikasnosti, a zahvaljujuću trudu nastavnika, u redovno obrazovanje uveden je nastavni predmet Obnovljivi izvori energije, na obrazovnom profilu Elektrotehničar energetike, rečeno je na svečanosti u školi.

Više na B92