Sela u Kazahstanu sve češće koriste vukove umesto pasa-čuvara. Njihovi žitelji kažu da mladunče vuka košta svega 500 dolara i da se može pripitomiti ako je vlasnik dobar prema njima.

Nurseit Žilkišbaj iz jugoistočnog regiona Almati, koji je kupio je pre tri godine od lovaca kupio štene vuka, i kaže da on voli da tumara po dvorištu njegove kuće.

“Kurtka nikada ne nosi brnjicu, retko ga držim na lancu i redovno ga vodim u šetnju po selu. Moja porodica i komšije ga se ni najmanje ne plaše”, kaže on. On ističe da da vukovi, doduše, jedu mnogo više od pasa, ali da nikada ne napadaju, ako su siti i zbrinuti.

Ima i onih koji drugačije misle. Stručnjak za vukove Almas Žaparov kaže da su ove životinje “suviše opasne” da bi mogli da se drže u kući.

“Vuk je kao tempirana bomba, koja može da eksplodira u svakom trenutku”, smatra Žaparov. On strahuje da bi nova moda mogla da se proširi i među bogatim Kazahstancima, a držanje vukova u dvorištima njihovih kuća moglo bi da ima pogubne posledice.

Korisnici društvenih mreža uglavnom su zabrinuti zbog ove pojave, ali kritikuju vlasti što ne kontrolišu populaciju vukova.

Više u Blicu