Najjednostavnija tehnika sejanja bilo da se radilo o zelenoj površini u urbanoj ili ruralnoj sredini, zasigurno je korišćenje seed bombs ili zemljanih kuglica. Malene bombice od gline, zemlje i raznog semenja izrazito su lagane za izradu, ali i distribuciju. Reč je o staroj tehnici sejanja koja se koristila na području Bliskog istoka, Egipta i Sev. Afrike, a u moderno doba ponovno ju je popularizovao pionir organske poljoprivrede Masanobu Fukuoka.

Danas su te zemljane kuglice česti rekvizit urbanih gerilskih vrtlara koji ih koriste za oplemenjivanje napuštenih gradskih površina na nepristupačnim mestima. Jednom katapultirane u svet, bilo da se radilo o pukotini u asfaltu, rupi u kanalizaciji ili bilo kakvom centimetru zemlje, seed bombs će čekati poput tempirane bombe prvu jaču kišu i otkriti svoju pravu svrhu. Naime, kiša će rastopiti glinu i osloboditi seme koje će imati dovoljno snage da proklija i kasnije izraste u prelepu biljku.

Izrada seed bombica je jednostavna:

1. Potrebno je nabaviti glinu, kvalitetnu zemlju ili humus, vodu, te razno semenje u zavisnosti od područja gde će se bacati zemljane kuglice.

2. Odnos sastojaka je 5:2:1 odnosno 5 kašika gline, 2 kašike zemlje i 1 kašika raznog semena.

3. U posebnoj posudi sve sastojke dobro promešati uz dodavanje vode – smesa teksturom treba najviše podsećati na testo za kolače – elastična i kompaktna.

4. Veličina bombica zavisi od vas, no idealna je veličina oraha.

Više na sajtu Urbana vrtlarka