“Postoje stvari koje ne smete da zaboravite pre nego što krenete na put, a ja sam ih naučio na teži način, na sopstvenim greškama”, napisao je u uvodu Garfors.

Autor je naveo 17 saveta za turiste, a na njegovom blogu možete pronaći i niz korisnih tekstova koji bi vam mogli biti od pomoći.

1269065502522482f6a1424533254613_v4 big

1. Unapred sa interneta skinite sve potrebne karte – napunite smartfone kartama jer tako ćete uštedeti gomilu novca u roamingu. GPS je besplatan, ali skidanje karata košta. Naravno, možete pokušati da pronađete Wi-Fi, ali na to nemojte računati.

2. Dobro proverite sve moguće načine prevoza – u gradovima ćete verojatno koristiti taksi, ali pre toga dobro proverite cenu. Mnogo je onih čije su cene “fleksibilne” i to nikad nije u vašu korist. Posebno, najviše koristim javni prevoz, ali ako ste se baš nameračili na taksi, proverite cene.

3. Dobro se upoznajte sa kursnim listama

4. Nosite gotovinu – u Norveškoj, na primer, to neće biti problem, ali u Zambiji ili Panami teško ćete pronaći radnje koje primaju kreditne i debitne kartice. Dolari su zakon u većini zemalja sveta, ali ako putujete Evropom, evri se prava stvar.

5. Podelite novac – mogli biste se naći u teškim situacijama sa policijom ili varalicama koje se predstavljaju kao policajci i od vas traže novac. Dobro je da sav vaš novac nije na jednom mestu. Veći deo novca držite u torbici ili skrivenom džepu, a deo novca u drugom džepu koji ćete isprazniti kad se nađete u nezgodnoj situaciji.

6. Nikada u javnosti ne pokazujte da imate novac ili nešto vredno

7. Odštampajte karte, vozne redove i važne brojeve

8. Ne zaboravite da ponesete pravi adapter – nemojte pretpostavljati da u svim zemljama koriste iste utičnice za struju.

9. Napravite kopije – ako nosite računar, sve važne dokumente stavite i na “Dropboxu” ili “Google Drive” jer, kao što Marfi kaže: “Ako nemate kopije, ukrasće vam računar”.

10. Koristite vodiče kako biste znali gde da ne idete – raznorazni štampani vodiči koje pronalazite po hotelima i u turističkim agencijama često vam predlažu jedna te ista mesta što u prevodu znači da će upravo ta mesta biti najskuplja.

11. Budite impulsivni – što više planirate, to je više stavki na vašoj listi koje nećete ostvariti. Budite spremni na to da isprobate nešto novo. Imati raspored na odmoru nije odmor. Zbog toga izbegavam turističke vodiče kao kugu. Čak i u Severnoj Koreji, gde morate imati vodiče, pronašao sam način da samostalno istražujem.

12. Jedite lokalnu hranu. Niste posetili Aziju kako bi jeli hranu koju jedete i kod kuće. Na posletku, barem ćete imati novo iskustvo o kojem ćete pričati.

Više na B92