Havarija u čačanskoj Hladnjači u kojoj je sinoć cureo amonijak, je sanirana i nema opasnosti, rekao je danas agenciji Beta načelnik sektora za vanredne situacije Dragiša Broćić.

amonijak

On je rekao da je do kasno noćas intervenisalo osam vatrogasaca sa četiri vozila koji su zaustavili curenje amnojaka u Hladnjači i da je naložio da se rezervoar isprazni jer su instalacije dotrajale i postoji mogućnost da se havarija ponovi.

Prema njegovim saznanjima, lokalna samouprava je pristala da snosi troškove pražnjenja rezervoara u Hladnjači i prevoza amonijaka do hemijske industrije koja je i prodala taj amonijak.

Broćić je istakao da je do havarije došlo jer je cevovod korodirao pa je došlo do isticanja gasne faze amonijaka, što je sinoć sanirano, ali se sumnja da je i preostali deo cevovoda u lošem stanju.

Hladnjača je prestala sa radom početkom novembra ove godine kada joj je isključena struja zbog duga od osam miliona dinara. Sektor za vanredne sitauacje je još tada naložio vlasniku da istoči 10 tona amonijaka koji je ostao u rezervoaru, ali on to nije uradio.

Vlasnik Hladnjače je Milenko Surudžić, koji je vlasnik više preduzeća iz Guče i koji je pre nekoliko dana uhapšen jer je oštetio Agrobanku.

Hladnjača je privatizovana 2003. godine, Agencija za privatizaciju raskinula je 2007. godine kupoprodajni ugovor jer kupac nije obezbedio kontinuitet u poslovanju, a Akcijski fond je u aprilu 2009. godine prodao akcije Hladnjače firmi iz Šapca, koja ih je potom prodala firmi iz Guče, iza koje takodje stoji Surudžić.

Izvor: Zelena Srbija