BERLIN, 4. april 2011 (Beta-AFP) – Medjunarodni Sajam automobila u Frankfurtu (Internationale Automobil Auštellung, IAA) koji se održava od 15. do 25. septembra biće u znaku električnih automobila za koje je izdvojena jedna sajamska hala, najavilo je danas Udruženje auto-industrije Nemačke (VDA).

Frankfurtski IAA važi za najvažniji skup automobilske industrije u svetu.

U hala za automobile na električni pogon izlagaće proizvodjači, kao i druge grane industrije koje se bave tom temom – hemijska i elektronska industrija, saopštilo je Udruženje VDA na konferenciji za štampu.

“Taj nastup će u pogledu kvaliteta i brojnosti biti mnogo veći nego na drugim sajmovima, na primer u Ženevi”, rekao je šef VDA Matijas Visman.

On je kritikao “rasprostranjeni stereotip prema kojem Nemci kasne u pogledu vozila na električni pogon” po čemu su ih pretekli Francuska, SAD ili Japan.

Visman je obećao “vatromet novih modela” na 64. frankfurtskom sajmu i najavio povratak nekih velikih imena kojih nije bilo zbog krize, kao što su Ševrolet, Kadilak i Honda.

Nemačka federacija očekuje dolazak ukupno oko 900 izlagača, dok je lane bio 781, očekuje i više posetilaca, a i izložbeni prostor će biti veći nego 2010. godine.