VAŠINGTON, 12. oktobra 2010. (Beta-AP) – Bilo je predvidjeno da šestomesečna zabrana vadjenja nafte važi do 30. novembra, ali je američki ministar unutrašnjih poslova Ken Salazar rekao da je odlučeno da moratorijum ranije bude ukinut zbog novih pravila koja su uvedena pošto su na bušotini BP-a poboljšane bezbednosne mere i smanjen rizik od slične katastrofalne eksplozije.


Analitičari smatraju da je američka administracija podlegla jakim pritiscima naftne industrije i drugih zainteresovanih strana u Meksičkom zalivu i da je zato odlučila da ubrza ukidanje zabrane bušenja.

“Politička pozicija koju iznosimo danas jeste da smo otvoreni za poslovanje”, rekao je Salazar na konferenciji za novinare.

Prema jednom federalnom izveštaju, moratorijum je izazvao privremeni gubitak posla za izmedju osam i 12 hiljada ljudi u Meksičkom zalivu.

Iako je, kako navodi agencija AP, ukidanje moratorijuma momentalno stupilo na snagu, ponovno vadjenje nafte iz Meksičkog zaliva neće početi još najmanje nekoliko nedelja.

Kompanije koje se time bave moraju da ispune nove bezbednosne uslove pre nego što nastave sa svojim operacijama, medju kojima je i zahtev da izvršni direktor kompanije postane odgovoran za funkcionisanje samih postrojenja.

“Operatori koji rade po pravilima moći će da nastave sa radom”, poručio je Salazar i dodao da će nova pravila omogućiti “vadjenje nafte i gasa iz Meksičkog zaliva na bezbedniji način nego ikada”.