STANOVNICI istočne obale SAD nisu se još povratila od snažnog zemljotresa, koji je potresao Vašington, a nad ovu oblast se nadvila nova pretnja. Uragan Irena, koji je protutnjao Karipskim ostrvima, nastavlja da jača dok se približava istočnoj obali SAD, gde je počela evakuacija.

Najsnažniji zemljotres koji je pogodio istočnu obalu SAD u poslenjih 67 godina, jačinom od 5,9 stepeni po Rihterovoj skali, izazvao je strah u prestonici, ispraznio Pentagon, Belu kuću, Svetsku banku, MMF i mnoge vladine zgrade.

Epicentar zemljotresa bio je svega nekoliko kilometara od nuklearke “Nort Ana”. Dok je 12 nuklearki na ovom potezu zabeležilo je “neobičan događaj”, i nastavilo sa radom, “Nort Ana”, udaljena stotinak kilometara od Vašingtona, odmah posle zemljotresa je isključena. Tri generatora na dizel pokrenuta su zbog hlađenja reaktora, ali stručnjaci su upozoravali da se bezbednost nuklearke smanjuje kada je prinuđena da radi na ovaj način.

Eksperte je posebno brinula činjenica da je ova nuklearka građena da izdrži potres do 6,2 stepena po Rihterovoj skali. A sada je najjači zemljotres koji je pogodio ovu oblast posle onog u Njujorku 1944. bio vrlo blizu ovog limita izdržljivosti.

Novi talas strahovanja stiže sa uraganom Irena, koji dostiže udare od 175 kolometara na čas i – jača. To je deveta oluja ove sezone na američkoj obali Atlantskog okeana, i prvi uragan koji je pogodio SAD od 2008.

Više u Novostima