Do kraja meseca Šabac bi trebalo da postane sedmi svetski i prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će imati jedinstveni globus u gradskom parku. Maketa planete Zemlje biće unikatni spomenik namenjen prvenstveno učenicima, kako bi se bolje upoznali sa astronomijom i geografijom.

Globus je već napravljen i čekaju se samo povoljniji vremenski uslovi da bi mogao da bude ofarban specijalnim bojama.

Ideja za globus koji se radi u saradnji sa beogradskim Institutom za fiziku, Matematičkom gimnazijom u Beogradu, „Geozavodom” i šabačkim Narodnim muzejem, potekla je od profesorke Mirjane Popović-Božić iz Instituta za fiziku u Beogradu, a u delo ju je sprovela njena bivša studentkinja Tatjana Marković-Topalović, profesorka fizike u šabačkoj Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović”.

Krajem prošle godine, Gradska uprava objavila je konkurs za sufinansiranje projekata koji bi unapredili kvalitet života grada, a globus kakav ima još samo šest svetskih gradova, među kojima su Rim, Beč i Singapur, u Šapcu je dočekan sa oduševljenjem.

– Kada je raspisan konkurs, javili smo se sa projektom „Dan i noć na globusu”. Nismo imali predračun koliko bi to moglo da košta, s obzirom na to što se ovako nešto prvi put radi u ovom delu Evrope, pa smo naveli da nam je potrebno 200.000 dinara. Čim smo poslali aplikacioni list sa projektom, opštini Šabac je to toliko bilo interesantno da su projekat odmah prihvatili – kaže profesorka Tatjana Marković-Topalović.

Prema njenim rečima, izuzetnost globusa je u tome što će pored umetničke vrednosti biti i trodimenzionalno učilo na otvorenom prostoru, gde se može videti kako nastaju neke pojave u prirodi. Mesto na kome bi ova konstrukcija došla do punog izražaja viđeno je u velikom gradskom parku, na platou preko puta teniskih terena, koje je bilo planirano za fontanu.

– Globus je zapravo umanjena Zemlja sa osom koja je paralelna sa osom planete, tako da je osunčan na isti način kao naša planeta. Preko senke na globusu možemo da pratimo kako nastaju ravnodnevica, smene dana i noći i godišnjih doba. Na njemu je ucrtan Šabac pa se lepo može videti položaj našeg grada na planeti. Kada bude bio postavljen u parku, roditelji, bake i deke u šetnji sa decom će moći da na zanimljiv i praktičan način dođu do odgovora na najjednostavnija pitanja iz geografije, astronomije i fizike – objašnjava profesorka Tatjana Marković-Topalović i dodaje da očekuje da će postavljanjem globusa Šabac biti i turistički interesantan.

Očekuje se da će do kraja meseca globus biti postavljen u parku, jer je ostalo još samo da se ofarba i iscrta. Nabavljene su specijalne boje na bazi lotosovog cveta, a da bi kvalitetno prionule na podlogu, temperatura mora da bude nekoliko dana iznad pet stepeni.

Tatjana Cvejić – Press