Užice – Za svega deset meseci rada užički Eko-hostel „Republik“, prepoznatljiv po simbolima antifašizma (pionirskim maramama, repariranim predmetima s vojnog otpada, obeležjima Užičke republike, Radničkog bataljona), ugostio je turiste iz tridesetak država sveta. Čak iz Japana, s Novog Zelanda, Kolumbije, Kanade i drugih meridijana dolazili su i ovde spavali.

Marko-Ristovski-u-Eko-hostelu-republika,-snimio-S.Jovicic

Dešavalo se, katkad, da u najvećoj spavaonici od 12 kreveta zajedno prespavaju ljudi različitih nacija sa četiri kontinenta. – Jednu noć su, na primer, u toj velikoj sobi proveli posetioci iz Kolumbije, Kanade, Švajcarske i Japana.

Oni uglavnom vole takve spavaonice, da se bolje druže i socijalizuju. Godi im i što je jeftino, jer 1.000 dinara po osobi naplaćujemo takvo prenoćište. Ima, naravno, u našem eko-hostelu i skupljeg smeštaja, kakav je dvokrevetni „Titov apartman“ u kome spavanje naplaćujemo 3.000 dinara – priča za naš list Marko Ristovski, suvlasnik i menadžer hostela.

Kada je krajem prošlog leta počeo s radom, ovaj užički objekat smešten u višespratnoj kući u blizini ovdašnje crkve Svetog Marka počeo je da izaziva opštu pažnju. Posvećen je uglavnom mladim gostima, ma odakle došli, koji za kratak boravak traže smeštaj po pristupačnoj ceni.

Na 200 kvadrata ima 30 ležajeva u pet soba, od dvokrevetne do dvanaestokrevetne: sav nameštaj je od drvenih paleta, grejanje je takođe ekološko (pelet i solarni paneli), sa simbolima antifašizma.

Otvaranje neobičnog eko-hostela, kao mladalačka ideja dvojice Užičana Marka Ristovskog i Milana Bogojevića da inovacijom obezbede egzistenciju, naišla je prošle godine na opštu podršku: njihova zamisao proglašena je najboljom među 109 projekata na nacionalnom konkursu za „zelenu inovativnu ideju“ Fondacije braće Rokfeler, Erste banke i „Trag fondacije“, pa su nagrađeni sa 8.000 dolara. Otvaranje su pomogli i grupa „484”, USAID, holandski „Jato“, kao i Nacionalna služba zapošljavanja.

– Posle deset meseci rada mogu reći da sam zadovoljan, ideja je ostvarila cilj. Gotovo 1.000 gostiju, uglavnom mladih iz sveta ili naših gradova, boravilo je u Eko-hostelu „Republik“. Dođu na dan-dva pa idu dalje, a mnogi ostaju duže nego što su planirali. Vodimo ih po okolini, organizujemo izlete po ovom kraju. Omogućavamo smeštaj za svačiji džep, a za nas saznaju preko interneta i tako rezervišu, s tim što dolaze i nenajavljeni. Gostima se sviđa cela ova naša ideja – objašnjava Ristovski, školovani hotelijer koji je iskustvo stekao radeći u svetu i beogradskim hotelima.

Više u Politici