Ono što nam ne treba to je zlato! – poručuju građani Halkidikija

Tim Zelene patrole na delu posetio je Halkidiki, kako bi snimio problem koji imaju građani ovog Grčkog poluostrva, zbog istraživanja i buduće eksploatacije zlata od strane kanadske kompanije Eldorado Gold.

Problem je veliki, jer ove aktivnosti ugrožavaju turizam, neke privredne aktivnosti i prirodne vrednosti Halkidikija. Jedinu korist od realizacije ovog projekta bi imala kanadska kompanija Eldorado Gold, koja je po Ugovoru s državom Grčkom oslobođena plaćanja poreza. Ova kompanija je poznata u svetu, između ostalog, i po ekološkim incidentima. Činjenica je da je projektom predviđena eksploatacija zlata u narednih 15-20 godina i potom bi se kompanija povukla i za sobom ostavila dramatične posledice zagađenja na ovoj prelepoj turističkoj destinaciji.

– Osim prirodnog okruženja, uništava se i konfiguracija terena i vodeni tokovi. Ovde se nalaze podzemni izvori koji vodom snabdevaju čitavo poluostrvo Halkidiki i još nekoliko ostrva odavde se snabdeva vodom. Oni ovde uništavaju vodene žile, jer za eksploataciju rude potreban je suv teren. Njihov cilj je da kompletno isuše čitavo ovo područje, čime bi nestao život ovde i  da nas oteraju sa ovog područja gde živimo vekovima. – kaže Džordž Kirgianos, gradonačelnik Megali Panagia, mesta koje je udaljeno 3 km od  Skurijesa, mesta gde se vrši eksploatacija.

Pozivamo vas da pogledate emisiju i prenesete apel građana sa Halkidikija da se zaustave istraživački radovi i eksploatacija zlata na ovom poluostrvu.

U ovoj emisiji ćete videti i ekskluzivne snimke nasilja od strane grčke policije prema građanima svoje zemlje a radi zaštite „prava” kanadske kompanije Eldorado Gold, koja je dobila prava, na istraživanje i eksploataciju zlata na Halkidikiju, od grčke države.

Takođe ćete videti odlučnost građana i lokalnih vlasti na Halkidikiju, da se suprotstave”do poslednje kapi krvi” ovom „projektu” i blagodeti koju donosi „investitor” kompanija Eldorado Gold.