Rusija sprema jedan od najhrabrijih infrastrukturnih projekata ikada: transkontinentalnu prugu koja bi povezala Sibir i Severnu Ameriku. U planu je i izgradnja najdužeg tunela na svetu koji bi išao preko Beringovog moreuza i bio dva puta duži od tunela između Engleske i Francuske. Čitav projekat bi koštao mnogo: 65 milijardi dolara, ali bi bio od velikog ekonomskog značaja zbog lakše trgovinske saradnje Amerike i Rusije, pogotovo što neimenovani eksperti tvrde da bi kroz tunel moglo da prolazi 3% svetskog tereta i tako da se generiše 11.5 milijardi dolara godišnje.

Pored toga, ova pruga bi mogla da uštedi Rusiji i SAD oko 20 milijardi dolara godišnje na troškovima za struju, jer je pored tunela  u planu izgradnja dve velike elektrane koje pokreću sile plime koje bi do 2020.godine generisale 10 gigavata struje. Sajt Inhabitat tvrdi da će se za proizvodnju struje iskoristiti i vetrovi koji duvaju beskrajnim prostranstvima Sibira i Aljaske a i distribucija te struje bi se rešila gradnjom koridora uz transkontinentalnu prugu.

Ideju o tunelu je pre više od sto godina predlagao car Nikolaj II, ali su ga Prvi svetski rat i revolucija u Rusiji sprečili u ostvarivanju zamisli. Posle raspada Sovjetskog Saveza projekat je opet zaživeo ali je ovog puta Rusija doživela finansijski krah i odložila izgradnju tunela preko Beringovog moreuza za neka bolja vremena.

Na prvi pogled, ni ovo današnje vreme na nosi epitet „dobrog“ , naročito za tako grandiozne  infrastrukturne projekte, međutim ekonomska korist koju bi povezivanje Rusije i SAD donelo i jednim i drugim je možda ključna da se vizionarska ideja ruskog cara Nikolaja ipak ostvari.