Prijepolje – Najveća privatna investicija u hidroenergetici Srbije, gradnja dve hidroelektrane na Limu kod Brodareva, vredna 140 miliona evra, nije dovedena u pitanje. Uprkos nesuglasicama oko otkupa zemljišta i protestnih šetnji ekologa, najnovije informacije od investitora, kanadske kompanije REV („Reservoir CapitalCorporation“ čije je sedište u Vankuveru, a u Srbiji je aktivna skoro deceniju), potvrđuju da će dve centrale ipak biti građene.

I to već od naredne godine, navode za „Politiku“ u REV-u, odlučni da na proleće dobiju građevinske i lokacijske dozvole, da bi podizanjem građevinskog naselja u Brodarevu, skretanjem Lima, dogovorom sa meštanima o realnoj ceni zemljišta na delu budućih akumulacija – otpočela gradnja elektrana. Početkom ove godine iz te kompanije su najavili da će na izgradnji centrala „Brodarevo 1” i „Brodarevo 2”, ukupne snage oko 58 megavata i godišnje proizvodnje od 230 gigavat-časova (dovoljno za napajanje 60.000 domaćinstava), angažovati oko 1.200 ljudi.

Još 2007. godine kompanija REV je odlučila da gradi dve elektrane na Limu kod Brodareva. Ceo poduhvat, za koji je, evo, posle tri godine aktivnosti investitor dobio sve saglasnosti nadležnih, uz podizanje hidrocentrala uključuje i izgradnju novih deonica magistrale ka Crnoj Gori u dužini od 7,5 kilometara, kao i gradnju dva tunela bezmalo tri kilometra duga. Do sada je REV u izradu dokumentacije, istraživanja, pribavljanje dozvola i niz drugih stvari uložio oko 10 miliona evra.

Više u Politici