Oblik ekonomije 21. veka mora u svojoj osnovi biti resursno bazirana ekonomija. Znači, ekonomija koja stalno i aktivno prati, u realnom vremenu, tačno stanje svih svojih resursa, njihovu raspoloživost i potrošnju. Ovo je neophodno pošto živimo u ograničenom fizičkom svetu i resursi koje sada koristimo su neobnovljivi.

Sa druge strane, resursno bazirana ekonomija konstantno i aktivno traga za najboljim rešenjima za zamenu svih postojećih neobnovljivih resursa obnovljivim.

Odabir rešenja navedenih u ovoj knjizi je napravljen na osnovu najnaprednijih znanja i tehnologija koje čovek u ovom trenutku ima na svom raspolaganju, onih koja maksimalno poštuju prirodnu ravnotežu i prirodne zakone i koja zahtevaju minimalan utrošak rada, energije i materijala za izgradnju i održavanje. Tehnologije koje ne proizvode nikakav otpad, ili bar ne otpad koji se ne može u potpunosti iznova iskoristiti.

Resursno bazirana ekonomija se ne može sprovesti u monetarnom sistemu jer remeti sve postojeće interese u industriji i stvara masovnu tehnološku nezaposlenost, za šta monetarni sistem jednostavno nema rešenja.

Kočenje napretka i automatizacije, kao što se to sada radi, ne predstavlja pravo rešenje. Ne samo da ne predstavlja pravo rešenje, nego nas kao civilizaciju vodi u propast. Koliko su nauka i tehnologija napredovale, u svim sektorima, otkrićemo u ovoj knjizi.

1. Energija

U novom ekonomskom sistemu će se koristiti “SAMO I ISKLJUČIVO” obnovljiva energija. Pre nego što pređem na glavni energetski sistem, spomenuću samo još tri sistema koja bi se eventualno još mogla koristiti kao dopuna.

1) Energija vazduha, ali ne ove igračke od vetrenjača što se nude kao ozbiljna rešenja (danas se kao zelena tehnologija u svetu nude uglavnom neefikasne tehnologije. A nude se opet samo iz cilja i mogućnosti finansijske zarade i profita od strane određenih interesnih/lobističkih grupa i država. Prava rešenja se ne daju monetarizovati), već sledeće:

Maglev vazdušne turbine (Maglev Wind Turbine). Jedna velika turbina od 2 GW može da proizvede dovoljno struje za oko 1.500.000 domaćinstava. Koristi svu raspoloživu energiju vetra (od minimalnog povetarca do brzina većih od 40 m/sec.). Ima zaštitnu mrežu da spreči uletanje ptica/zivotinja u rotor/turbinu. Uklapa se u prirodni prostor i okolinu.

Ima prostor za sletanje helikoptera na vrhu. Troškovi održavanja su minimalni. Vek trajanja strukture 500 godina, mašinskog dela 100 godina, turbinskih lopatica/listova 50 godina. Troškovi izgradnje su oko 50-75% niži nego kod konvencionalnih vetrenjaca. Svi delovi su standardizovani, tako da je i vreme potrebno za izgradnju takođe znatno niže nego kod konvencionalnih vetrenjača. Jedini je problem što se teško komercijalizuje pošto ozbiljno ugrožava trenutni profitni sistem u energetskoj industriji (i naravno sve ljude koji su u njoj zaposleni). Gradnja je bila prvo započeta u Americi i Kini, ali je opet pod velikim pritiskom obustavljena.

Maglev wind turbine

Objašenjenje o sistemu

Za akumuliranje prikupljene energije vetroturbina i zemljanih solarnih kolektora koristio bi se sistem tzv. tečnih akumulatora čije su elektrode tečni metali i koji mogu vrlo brzo da apsorbuju velike količine energije. Predviđanja su da će se ovakvi akumulatori spajati da bi se napravile električne centrale. Solarne ploče bi upijale preko dana energiju a akumulatori je upijali. Centrala koja bi pokrivala potrebe Njujorka bila bi snage 13.000 MW i prostirala bi se na površini od 60.000 m2.

Tečni akumulatori

2) Dvostepeni Mehanički Oscilator – Sistem Klatno Poluga, izum novosadskog pronalazača Veljka Milkovića, predstavlja čist izvor energije. Ovim aparatom se uvećava/multiplikuje uložena energija u sistem (poreklo viška energije je na bazi razlike potencijala). Među njegovim mnogobrojnim izumima nalaze se i kuće kojima nije potrebno grejanje, samogrejne ekološke kuće, itd. Ovaj izum i svi ostali se mogu pogledati na njegovom sajtu:

Kuća kojoj nije potrebno grejanje

O tome kako se vrednuje znanje u našoj zemlji, možemo pročitati sledeće:

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/39954/Srbija-tera-pronalazace-u-inostranstvo

3) SolSource 3-in-1. Solarni mobilni sistem koji generiše energiju za kuvanje, grejanje i za proizvodnju struje. Može se koristiti u prelaznoj fazi za 2,5 milijarde najsiromašnijih u svetu, dok se u potpunosti ne sprovede glavni sistem:

Solsource 3-in-1

nastaviće se….

Tomislav Marinović