Sa jalovišta rudnika na drugoj strani Dunava jaki jugoistočni vetrovi podižu oblake fine prašine koja osim naše, zahvata i susedne dve opštine, Golubac i Belu Crkvu.

dunav

Do sada se opština obraćala zahtevom za preduzimanje hitnih mera nadležnim državnim institucijama i Vladi Republike Srbije, šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji kao i Komisiji za ekologiju Evropskog parlamenta, kao i Vladi Rumunije i čelnicima opštine Nova Moldava.

U međuvremenu, opština Nova Moldava je pokušala da minimalizuje posledice ovog problema polivanjem jalovišta kako se nataložena prašina usled naleta vetra ne bi podizala što je dalo kratkoročne rezultate.

Nakon niza zahteva i urgencija opštine, Evropska komisija je opštinama Veliko Gradište i Nova Moldava prošle nedelje uputila dopis kojim ih obaveštava da je povodom ovog slučaja otvorila postupak br. 2012/2182 po službenoj dužnosti. Povodom toga rumunskoj vladi Komisija je, 21. februara ove godine, poslala obrazloženo mišljenje na koje očekuje odgovor kako bi donela procenu i dalje postupala u slučaju mogućeg kršenja zakona Evropske unije.

Više na Boom93