Sat za našu planetu 2014 po broju učesnika nadmašio je sve rekorde: akcija je obeležena u 160 zemalja u preko 7000 gradova. U Srbiji je učestvovalo 87 gradova i opština i 126 škola, brojne kompanije, mediji, organizacije civilnog društva i pojedinci.

„Veliko mi je zadovoljstvo da vidim sve veći broj učesnika ove akcije. U trenutku kad se svetla isključe, nadam se da će ova akcija sve da nas motiviše da se aktiviramo daleko više od tih 60 minuta i da svako od nas može dati sopstveni doprinos u ublažavanju klimatksih promena“, izjavila je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji.

IMG_6006

Na centralnom događaju u Beogradu na Trgu Republike nastupili su  dečiji hor RTS-a Kolibri i akustični bend Sambansa. Posetioci su zajedno sa volonterima formirali simbol akcije od sveća 60+. Na štandu WWF-a mogli su da izračunaju sopstveni ekološki otisak i saznaju kako da promenom svakodnevnih navika smanje potrošnju prirodnih resursa i emisiju ugljen-dioksida. Građani su se uz zvuke horova, akustične bendove i sveće pridružili akiciji i na keju u Nišui Trgu Slobode u Novom Sadu.

“Zvanična podrška grada Beograda ovoj globalnoj akciji, na našu veliku sreću događa se šestu godinu za redom. Pozitivna energija onih koji se bave ovom problematikom, profesionalno ili volonterski, i činjenica da smo u tih sat vremena deo milijonskog broja koji razmišlja i deluje u istom pravcu uliva optimizam i novu energiju”, smatra Nataša Đokić, pomoćnik sekretara, Sekreterijat za zaštitu životne sredine grada Beograda.

IMG_6029

Večeras su širom Srbije isključena svetla na brojnim zgradama i znamenitostima. U Beogradu je isključena dekorativna rasveta na zdanjima Starog dvora, Skupštine i Vlade Srbije, na Kalemegdanskoj tvrđavi, Trgu Republike, Hramu Svetog Save, Tornju na Avali, na mostovima i mnogim drugim zgradama. U Novom Sadu, ukrasna rasveta je isključena na zgradi Srpskog Narodnog Pozorišta, Petrovaradinskoj tvrđavi, Novosadskom univerzitetu, mostu Duga i drugim zdanjima, a u Nišu na Narodnom pozorištu, Tvrđavi, trgovima i drugim objektima.

U svetu, pored Ajfelovog tornja, Bakingemske palate, zgrade opere u Sidneju, Tajms skvera, Keopsove piramide, Statue Hrista Spasitelja na brdu Korkovado iznad Rio de Žaneira i mnogih drugih građevina, ove godine je po prvi put isključena rasveta na Sultan Ahmedovoj Džamiji u Istanbulu.

Akciju je i ove godine podržalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava Grada Beograda, Gradska uprava Grada Novog Sada kao i brojne opštine, organizacije civilnog društva, kompanije, škole, ali i brojne poznate ličnosti – bend Zemlja gruva, hor Kolibri, glumci iz emisije Državni posao, Veslački savez Srbije i mnogi drugi.