Požarevcu definitivno nedostaju volonterske akcije. Jučerašnje prikupljanje PET ambalaže u organizaciji Udruženja građana Akcija je imalo ogroman odziv i privuklo je veliku pažnju naših sugrađana i medija. Čak i pre zakazanog početka počelo je okupljanje na platou ispred Centra za kulturu – prvo starijih Požarevljana pa onda i dece iz osnovnih škola, pa se već posle desetak minuta formiralo nekoliko ogromnih redova – ispred kontejnera za PET ambalažu koje je obezbedio Reciklažni centar JP Komunalnih službi, pa onda i ispred volontera UG Akcija i Požarevačke gimnazije koji su delili JUHU čokoladice koje je obezbedio Bambi-Banat ad.

Deca su morala da spljeskaju flaše pre nego što ih ubace u kontejner a dobijali su i edukativni flajer o plastici i baterijama, pa su pored toga što su se zasladili nešto i naučili.

 

Tu smo najavili i početak akcije prikupljanja baterija po osnovnim školama koje će trajati do decembra kada će odeljenje i škola koji sakupe najviše dobiti nagrade: odeljenje lopte koje će obezbediti Zavod za javno zdravlje Požarevac i Bambijeve čokoladice a škola reciklirani kompjuter čiji će donator biti BIS reciklažni centar. Generalni sponzor ovog dela akcije će biti kompanija SET reciklaža iz Beograda koja će preuzeti sve prikupljene baterije.

Dakle, akcija je uspela – u njoj je učestvovalo oko 1000 učenika, kao i veliki broj građana, prikupljeno je mnogo plastičnih flaša koje se baliraju i odnose na reciklažu i nadamo se da smo uspeli da ukažemo na značaj razdvajanja i recikliranja otpada.