U subotu, 12. jula 2014, CEKOR-u se obratila novinarka Kurir-a, Novinarka rubrike Vesti u 2.42 p.m. sa sledećim pitanjima:

„Poštovana gospođo Đereg,

 Molim Vas da mi u što kraćem roku, u toku dana, odgovorite na pitanja: 

1. Zbog čega ” Centar za ekologiju i održivi razvoj” (CEKOR) pokušava da ubedi EBRD da Srbiji ne odobri pomoć za saniranje štete od poplava u energetici kako bi se što pre obnovila proizvodnja uglja i struje i smanjila šteta po EPS i državu zbog uvoza struje?

2. Koji su motivi CEKOR-a da otvoreno radi protiv interesa države i da li iza zahteva EBRD da ne investira u proizvodnju struje iz uglja u Srbiji stoji konkurencija EPS-a, odnosno trgovci strujom i proizvođači struje iz obnovljivih izvora energije?

S poštovanjem,”

10501765_764671543576607_1768872235383250518_n

Odgovorili smo sledeće:

Poštovana Slavice,

kao odgovor na vaša pitanja evo :

CEKOR pokušava da ubedi i EBRD i ostale donatore da Srbiji obezbede što je moguće veću i delotvorniju pomoć kako bi se zemlja osposobila da proizvodi dovoljno struje i grejanja a da pri tome ne utiče štetno na zdravlje i život građana Srbije. Tražili smo od EBRD da otpiše dug Srbije vezan za EBRD kredit kojim se otplaćuje mehanizacija za kopanje uglja koja je potopljena i koja je neupotrebljiva. Želimo da se EBRD usmeri na sanaciju energetskog sektora.

Vlada Srbije nastoji da ostvaruje obaveze koje je Srbija prihvatila u procesu pristupanja EU i CEKOR  nastoji da pomogne taj napor. Isto kao i Vlada Srbije, mi smatramo da je poboljašanje zdravlja stanovništva najznačajniji nacionalni cilj a da se može ostvariti domacim reformama i uz međunarodnu pomoć. Vladi je poznato da su troškovi zdravlja usled spaljivanja lignita veći od vrednosti tako proizvedene energije a da Srbija raspolaže obnovljim resursima energije koji su značajni u Evropskim razmerama. Korisćenje tih resursa i poboljašanje energetske efikasnosti omogućavaju i rast zaposlenosti što je takođe cilj Vlade.

Nadam se da je iz navedenog jasno da ne radimo protiv interesa građana i cele SRBIJE nego u njihovom interesu isključivo!

Hvala na tačnom prenošenju naših odgovora!

Sve najbolje”