Projekat Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je sa 40 miliona dolara trebalo da podrži kompaniju „Monsanto“ u širenju poslovanja na tržištima Srbije, Bugarske, Turske, Mađarske, Ukrajine i Turske, više nije aktivan, saznaje „Blic“.

Navedeni kredit je, prema ranijim planovima, trebalo da bude odobren početkom aprila ove godine, a američkoj kompaniji poslužio bi kako bi se zaštitila od rizika nemogućnosti ovdašnjih poljoprivrednih firmi da plate seme i druge proizvode poručene od „Monstanta“.

Copy-of-Hungary-destroys-Monsanto-corn-fields

Prema saznanjima našeg lista, više od 150 svetskih ekoloških organizacija obratilo se Evropskoj banci za obnovu i razvoj sa zahtevom da se jedan ovakav kredit ne odobri. U beogradskoj kancelariji EBRD nisu mogli da komentarišu informaciju do koje je došao naš list.

– Uprava EBRD procenjuje mogućnost učešća u programu koji bi za cilj imao obezbeđenje kapitala za poljoprivrednike. Program obuhvata mogućnost odloženog plaćanja za nabavku semena i zaštitnih sredstava za useve. Međutim, svako takvo učešće isključuje bilo kakvu vezu sa genetski modifikovanom hranom. Jer svi projekti EBRD moraju da ispune stroge kriterijume, uključujući ekološke, socijalne i korporativne standarde – kažu u lokalnoj kancelariji Evropske banke za obnovu i razvoj.

S druge strane, u Vladi Srbije nam je potvrđeno da se izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima pripremljene i usaglašene sa zahtevima koje su pred Srbiju postavljene u procesu pridruživanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

– Predlog izmena zakona poslat je Evropskoj komisiji na usaglašavanje pre više od mesec dana. Zasad još nemamo povratne informacije, ali je malo verovatno da će se ove izmene naći u skupštinskoj proceduri sredinom godine, kako je ranije planirano – tvrde u Nemanjinoj 11.

Više u Blicu