Beogradski dan Sunca održan je danas na Adi Huji uz predavanja o obnovljivim izvorima energije, ali i roštilj koji je pomoću solarne energije pripremao Rambo Amadeus.

U Supernatural parku oko 20 izlagača predstavilo je opremu za upotrebu obnovljivih izvora energije kao što su pločasti i vakuumski toplotni solarni kolektori, bojleri i ostala oprema za zagrevanje sanitarne vode.

– Svakog jula i avgusta kada se cela rodbina okupi u kući na moru u Herceg Novom, pa se izređaju svi da se tuširaju, račun za struju nam bude oko 140 evra mesečno. Sada kada imamo bojler na solarnu energiju, plaćamo između 25 i 30 evra, tako da sam se uverio da solarni sistem za grejanje vode radi besprekorno – rekao je Rambo Amadeus koji je podržao ovu manifestaciju, naglašavajući da navike ljudi moraju da se menjaju u skladu sa napretkom tehnologije.

340278_rambo-amadeus_f

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan kaže da je solarna energija budućnost zato što je to samoobnovljiv izvor energije, pouzdan je i ne košta mnogo, a potpuno je ekološki čist.

– Najvažnija energija koja je ovde među svima nama nije energija Sunca, već energija svih vas koji ste upriličili ovaj skup sa ciljem da ovaj dan obeležimo i da skrenemo pažnju javnosti koliko je važno da vodimo računa o tome koju vrstu energije trošimo i na koji način – rekao je Trivan i pozvao sve koji su u prilici da učestvuju u osnivanju nevladinih organizacija koje se bave pitanjima zaštite životne sredine kako bi pomogli u borbi za čistiji grad.

Više u Blicu