Srbija bi do početka 2014. godine trebalo da dobije prve vetroparkove, koji će omogućiti da se iskoristi do sada ne korišćeni potencijal vetra, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Slobodan Cvetković.

“Od ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji je procenjen na 4,7 miliona tona ekvivalenta nafte, oko pet procenata otpada na procenjeni potencijal energije vetra”, rekao je Cvetković za ekološki sajt agencije Beta “Zelena Srbija” (www.zelenasrbija.rs) povodom Svetskog dana vetra, 15. juna.

On je kazao da je u Srbiji najveći potencijal za korišćenje energije vetra u košavskom području, a to je, kako je naveo, region Banata, donji tok Dunava, deo kod Vršca, Plandište, Pančevo i Kovin.

“To je regija u kojoj su najbolji uslovi za korišćenje energije vetra. Osnovni uslov da bi se koristila energija vetra je da minimalna brzina na visini od 50 metara bude izmedju dva do tri metra u sekundi”, rekao je Cvetković.

Cvetković, koji je samostalni savetnik za obnovljive izvore energije u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, rekao je da je veliki broj projekata u razvoju kada je reč o obnovljivim izvorima energije vetra.

Više na portalu Zelena Srbija