Preduzeće „Eko energija“ iz Kalesije uložilo je 800.000 konvertibilnih maraka u solarnu elektranu instaliranu na krovu Sportske dvorane u tom gradu. Postavljena su 504 solarna panela SE, ukupne površine 838 kvadratnih metara. Uz osam pretvarača, ta elektrana snage 120 kilovata proizvodiće godišnje najmanje 130 megavat-časova električne energije, kako navode iz „Eko energije“. To je dovoljno za godišnje potrebe oko stotinu domaćinstava. Ali tu se projekat ne završava.

Investitori, otac i sin, Sadik i Selmir Fatić, kažu da je sve rađeno u saradnji sa slovenačkom firmom „Talum“ iz Kidričeva. Ta saradnja nastaviće se i u narednim takvim projektima širom BiH. „Kad sam video da Slovenci imaju šest megavata, da Nemci imaju ogromnih hiljadu megavata, a manje sunca, onda sam rekao, zar jedan Bosanac ne može da napravi ništa bolje od njih? I onda sam čvrsto doneo odluku da ćemo napraviti, i napravili smo“, kaže dugogodišnji privatni preduzetnik Sadik Fatić.

„Mi smo prvi u regionu. Sa zadovoljstvom to mogu da istaknem. Znači, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, ovo je prva solarna elektrana puštena u mrežu“, ističe Sadik, zadovoljan što je na vreme prihvatio predlog stručnjaka da se instalira skuplja, ali kvalitetnija nemačka i norveška oprema.

Više na sajtu Deutche Welle