AMSTERDAM – Holandija je danas predstavila prvu solarnu biciklističku stazu na svetu, revolucionarni projekat koji bi u doglednoj budućnosti, po rečima ljudi koji stoje iza ove inovacije, omogućio punjenje električnih bicikala i automobila na celoj putnoj mreži u zemlji.

Nazvana “SolaRoad”, solarna biciklistička staza je sagrađena na dužini od 70 metara, u gradu Kromeni, severno od Amsterdama.

Podloga koja proizvodi električnu energiju sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicijuma koje su ugrađene u betonske ploče. Preko njih je nanet zaštitni sloj koji odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevoj svetlosti. Podloga je i neklizajuća kako bi se izbegli sudari.

Električni bicikli i automobili bi jednog dana mogli da pune svoje baterije sa samog puta ili biciklističke staze, tvrdi Stefen De Vit, naučnik koji je učestvovao u projektu.

Tokom prvih 16 dana korišćenja, staza je proizvodila 140 kilovati na sat ili 140 ciklusa pranja veš mašine. Zasad se proizvedena struja usmerava u električnu mrežu, ali bi u budućnosti mogla da bude upotrebljena i za ulično osvetljenje i signalizaciju.

Projekat je koštao oko tri miliona evra, uključujući troškove istraživanja i razvoja, navode u SolaRoad-u, odbijajući, međutim, da navedu cenu izgradnje po kilometru.

Sa 17 miliona stanovnika, Holandija ima 18 miliona bicikala i više od 35.000 kilometara biciklističkih staza. Holandske vlasti planiraju da do 2020. utrostruče udeo obnovljivih energija u električnoj potrošnji, a da do 2050. postanu “energetski neutralni”, naveo je hondski ministar ekonomije Henk Kamp koji je danas na biciklu inaugurisao pistu kojom dnevno prođe oko 2.000 biciklista.

Više na RTV