Ovo nije bajka. U Sijetlu se gradi prva javna šuma hrane u Americi. Ova gradska park-bašta će biti puna jestivih biljaka i sve, od krušaka do lekovitog bilja, će biti dostupno posetiocima da odberu, probaju, pojedu. U javnoj bašti koja će se pružati  na tri i po hektara biće posadjene stotine vrsta jestivih biljaka: orasi i kesteni, borovnice i maline, voćke uključujući jabuke i kruške, egzotične vrste poput ananasa, guave, japanske jabuke, lekovito bilje raznih vrsta i još mnogo toga.  I sve će biti dostupno prolaznicima da odberu i pojedu.

“Ovo je potpuno novo, ovo nikada nije bilo uradjeno u javnom parku” kaže Margaret Harison, vodeći pejzažni arhitekta.

Koncepti  šuma hrane pomeraju granice urbane arhitekture, a bazirani su na permakulturnim konceptima, što znači da će park biti zasnovan na višegodišnjim biljkama i samoodrživ, kao što su i šume u divljini.

Tri hektara pod urbanim šumskim vrtom. Bilo bi lepo da ovakvo nešto napravimo i u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji. Nije problem za znanje, entuzijazam i dosta dobrovoljnog rada, ali potrebni su zemljište na kome bi se to  uradilo i, naravno, potrebno je da se projekat finansira.

Više na sajtu Udruženja Permakultura Srbije