Asocijacija alasa Srbije organizovala je protest alasa ispred zgrade Pokrajinske vlade sa ciljem da skrene pažnju na uništavanje ribljeg fonda, zagađenje voda i životne sredine.

Protestu su se odazvali uglavnom ribari sa ribolovnog područja “Tisa 1” i “Tisa 2”, odnosno oni koji se privrednim ribolovom bave na reci Tisi od granice do njenog ušća, a bilo je i nekoliko ribara iz drugih ribolovnih područja, prenosi Tanjug.

Odmah po okupljanju delegacija alasa predvođena predsednikom Asocijacije Dragoljubom Ristićem sastala se sa pokrajinskim sekretarom za urbanizan, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodanom Puzovićem kome su izneli probleme vezane za zagađenje reka i brojne probleme sa kojima se ribari susreću u svom radu.

Dok su njihovi predstavnici razgovarali sa pokrajinskim sekretarom, ribari su pred zgradom Pokrajinske vlade razvukli ribarsku mrežu u kojoj su se nalazile razne gume, kartonske kutije, konzerve i razne druge vrste otpada, kako bi na simboličan način pokazali kako je i koliko zagađena reka Tisa, jer su upravo to što se nalazilo u mreži “ulovili” izvlačenjem mreže.

Pored nebrige o zaštiti reka i vodotokova i sve većem zagađenju istih ribari su kao veliki problem istakli i visinu dozvola za rad i visok iznos poreza i doprinosa koji moraju da plate.

“Da bih mogao uopšte da počnem da radim moram da kupim godišnju dozvolu koja košta 2.200 evra, a na to treba dodati i porez i doprinose koji ukupno godišnje iznose oko 2.500 evra, tako da moram da obezbedim najmanje pola miliona dinara da bih moga nesmetano da radim, a niko ne računa mreže i druge ribolovačke materijale koji su izuzetno skupi”, rekao je Tanjugu Serda Deneš iz Novog Kneževca koji ribolovom prehranjuje suprugu i njihovo osmoro dece.

Đorđe Dragin iz Bečeja, alas sa tridesetogodišnjim iskustvom, rekao je da je riblji fond u Tisi toliko uništen da i pecaroši imaju veliki problem da bilo šta upecaju, dok je, po njegovim rečima, o ozbiljnom privrdnom ribolovu izlišno i govoriti.

“Populacija ribe je sve manja, a zagađivača je sve više. Nikako da se to krene rešavati i morali smo da reagujemo jer će Tisa, ako se ovako nastavi biti potpuno mrtva, a već je mrtva”, rekao je Dragin.

Alas iz mesta Taraš kod Zrenjanina Miodrag Ćirović kaže da je Tisi postoji veliki broj jakih zagađivača među kojima su kartonare, pivare, šećerane i drugi zagađivači koji otpadne vode ispuštaju u Tisu.

Posle jednosatnog sastanka sa pokrajinskim sekretarom Puzovićem predsednik Asocijacije alasa Srbije Dragoljub Ristić razočarano je rekao kolegama alasima da se ništa konkretno nisu dogovorili.

“Rezultati razgovora nisu nikakvi, kupuje se vreme. To traje već godinu dana loši korisnici vodoprivrednih područja koji loše rade. Puzović kao opravdanje navodi da nemaju dovoljan broj ribočuvara, da nemaju pravo da zapošljavaju, to nije opravdanje, neka pogledaju kolike proseke plata imaju, ako ne mogu da čuvaju reke neka daju nekom drugom da ih čuva”, rekao je Ristić.

Više na RTS-u