Saobraćaj na putu Užice – Bajina Bašta koji je bio obustavljen jutros od 11.15 časova jer se prevrnula cisterna sa naftom na Kadinjači, pušten je oko 18.30 časova po uklanjanju cisterne sa puta, javlja dopisnik RTS-a.

Brojne ekipe vatrogasaca bile su na terenu kako bi se zaustavilo oticanje nafte i prostor obezbedio od eventualnog požara.

Brzom reakcijom vatrogasaca sprečen je veći ekološki akcident prilikom prevrtanja cisterne sa 30.000 litara nafte, izjavila je ekološka inspektorka Ljiljana Rujević.

“Izlilo se 14.000 litara nafte uz lokalnu česmu na putu. Nema direktnog uticaja na najbliži vodotok koji je udaljen od mesta nesreće tri do četiri kilometra. Vatrogasci su brzo reagovali, asfalt je posut peskom koji je upio veću količinu nafte, a rezultati analiza vode biće gotovi za sedam dana”, rekla je Rujevićeva.

Po dobijanju rezultata analize uzorkovane vode sa lokalnog potoka Dobojevica, koji se uliva u reku Rogačicu i obodnog putnog kanala, znaće se da li je potrebno uraditi i uzorkovanje zemljišta, naglasila je Rujevićeva.

Predstavnik vatrogasno-spasilačkih jedinica Saša Cicvarić objasnio je da se cisterna sastoji od tri komore i da je iz prve komore iscurilo između 13 i 14 tona nafte.

“Dolaskom na lice mesta izvršili smo zaptivanje središnjeg dela komora i sprečili dalje isticanje”, rekao je Cicvarić.

Više na RTS-u