Beograđanima koji stanuju u centralnim gradskim opštinama ovog leta ne preti nestašica pijaće vode, dok meštani prigradskih naselja moraju racionalnije da troše. Prema podacima JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, prva znatna povećanja potrošnje zabeležena su već pre dve nedelje, i to u opštini Barajevo. Posle Barajevčana vodu najviše troše meštani u Slancima i Velikom Selu, a zatim u podavalskim naseljima Zucu i Pinosavi. Iako je ovo proleće obilovalo padavinama, iz „Beogradskog vodovoda” su ipak uputili apel sugrađanima da racionalnije troše vodu.

– U letnjem periodu, sa povećanjem dnevnih temperatura, znatno se povećava i potrošnja vode. Imamo razumevanje za sve sugrađane kojima su potrebe povećane, ali velika neracionalna potrošnja ugrožava sistem, a samim tim i snabdevanje svih Beograđana – upozoravaju iz ovog preduzeća.

Prosečna potrošnja vode na Vračaru ili Novom Beogradu je oko 250 litara dnevno, dok je u opštini Barajevo prosek i do 450 litara, što je skoro duplo više u odnosu na evropski prosek. Primera radi, u Evropi je prosečna potrošnja vode 150 litara dnevno, dok je kod nas prosek 250 litara. Mesečno po članu domaćinstva to iznosi 6,25 m3. Svaka potrošnja preko te granice smatra se povećanom, navode iz „Vodovoda”.

– Apelujemo na sve sugrađane koji žive u prigradskim delovima Beograda da ne zalivaju bašte i dvorišta vodom iz gradskog vodovoda jer na taj način ugrožavaju svoje komšije i onemogućavaju da i oni imaju dovoljno vode u periodu kada nam je svima preko potrebna. U slučaju da se građani ogluše na naš apel, povećanom potrošnjom najviše ugrožavaju komšije.

Više u Pressu