Prva panel ploča za solarno grejanje je pri kraju. U radionici leskovačke Tehničke škole prava je radna atmosfera.

Dvadeset učenika mašinske i elektrotehničke struke znanje iz knjiga pretaču u delo. Panel ploče će biti njihov diplomski rad, ali će korist imati i škola.

“Mnogo nam znači praktični rad, jer ćemo ubuduće znati sami da radimo, postavljamo ploče i da uvodimo grejanje”, kaže Aleksandar Nešić, učenik 3. razreda.

Sve se konstruiše i montira pod budnim okom profesora Zorana Antanaskovića od koga je i potekla ova ideja. Za početak biće napravljene tri solarne panel ploče koje će postaviti na krov škole.

Tehnica skola u Leskovcu 2 nn

“S obzirom na to da naš sanitarni čvor nema toplu vodu koja je važna za zdravlje i higijenu đaka došli smo na ideju da sa minimalnim sredstvima, našim znanjem i i radom počnemo sa proizvodnjom solarnih panel ploča”, kaže profesor Zoran Antanasković.

Uz finansijsku pomoć Grada učenici i profesori Tehničke škole mogli bi da naprave mini seriju panela koje bi koristili za dogrevanje škole i na taj način znatno uštedeli.

“S obzirom na to da naša škola u sezoni potroši 60 hiljada litara lož ulja mi bi smo solarnim grejanjem uštedeli sigurno 20 hiljada litara ulja. Litar košta 100 dinara što znači da bi smo gradu uštedeli godišnje dva miliona dinara”, kaže direktor Tehničke škole Slavoljub Stanojević.

Više na RTS-u