Tropske šume igraju važnu ulogu u svjetskom klimatskom sistemu jer apsorbuju ugljen dioksid koji koriste za razvoj lišća, grana i korenja. Procenjuje se da u svojoj biomasi i tlu ‘uskladište’ oko 470 milijardi tona ugljenika, a deo vrate u atmosferu kada bilje istrune ili izgori.

rainforest

Zagrevanje izaziva suše i požare koji mogu uništavati drveće, ali procene o tome koliki se deo šumskog pokrova može na taj način izgubiti zbog globalnog zagrevanja razlikuju se.

Prema proceni britanskih naučnika iz 2009. godine, 20 do 40 posto amazonskih prašuma moglo bi nestati unutar sledećih sto godina ako prosečna temperatura poraste za dva stepena Celzijusova, a u slučaju porasta za četiri stepena, što je malo verovatno, nestalo bi 85 posto prašuma.

Prošlomesečno istraživanje pokazuje da su amazonske prašume manje osetljive i zbog toga što ugljen dioksid takođe deluje kao vrsta đubriva. U ovom istraživanju naučnici i tropski ekolozi iz Britanije, SAD-a, Australije i Brazila koristili su računarske simulacije temeljene na 22 klimatska modela kako bi proučili reakcije prašuma u Amerikama, Africi i Aziji na rastuće temperature u svetu.

Gubitak prašuma utvrđen je samo u jednom slučaju u Srednjoj Americi i Amazoni.

“Zaključili smo da postoje dokazi o otpornosti prašuma u Amerikama, Africi i Aziji”, kaže voditelj istraživanja Chris Huntingford iz britanskog centra za ekologiju i hidrologiju.

No, još uvijek ima nejasnoća oko toga kako ekosistemi odgovaraju na globalno zagrevanje.

Više na Croenergo