Ivan Đurić (41) iz Požarevca, Olivera Milovanović (30) iz Beograda i njihov četvorogodišnji sin David obišli su pola sveta na biciklima za 257 dana!

Ova avanturistička i hrabra porodica prešla je 20.000 kilometara na biciklima od Kuala Lumpura do Beograda, od februara do oktobra 2014. godine. Ivana, diplomiranog menadžera u turizmu ali i muzičara, i Oliveru, ekonomistu turizma, spojila je ljubav prema putovanjima. Ivan već desetak godina putuje biciklom po svetu. Prešao je više od 100.000 kilometara na dva točka i obišao tridesetak zemalja.

Krajem januara 2014. krenuli smo avionom do Šri Lanke, sa spakovanim biciklama i Davidovom prikolicom. Hteli smo da se dobro provedemo pa smo tri nedelje vozili od plaže do plaže i uživali. “To je bila lagana priprema za duže putovanje. David je uživao na suncu i brčkao se u okeanu ” kaže Ivan.

Pravo putovanje je počelo kada su sa Šri Lanke prešli avionom u Maleziju. Mala ekspedicija prolazi kroz džunglu u Maleziji, živopisna sela u Tajlandu. Tamo su šest dana proveli na ostrvu Samui – Koh Samui, zatim su nastavili uz Mekong reku na Laosu, preko obronaka Himalaja i kroz gradove u Kini, preko Gobi pustinje u Mongoliji, obalom Bajkalskog jezera, Sibirskom tajgom, preko Kavkaza, obalom Crnog mora kroz Tursku i dalje preko Bugarske do Srbije

“Dnevno smo prelazili od 50 do 120 kilometara. Uživali smo u svakom predelu. Spavali smo u hotelima ali i kućama gostoprimljiivih ljudi. Interesantno je da se niko od nas nijednom nije razboleo” objašnjava Ivan.

Prelazak Gobi pustinje u Mongoliji poseban je izazov.

“Znao sam da u nekim delovima po više stotina kilometara nema nijednog izvora vode. Zato smo morali da spremimo hranu za dve, tri nedelje. Poneli smo i 60 litara vode” kaže Ivan.

Izvor: Boom93