Nakon što je u najsiromašnijoj indijskoj državi Bihar nedavno postignut rekordni usev riže, pa je srušen rekord u uzgoju krompira, a nedugo nakon toga postignut je rekord u uzgoju pšenice, poljoprivrednici su postali heroji i sve se više govori o organskom načinu uzgoja useva. Tako se organska metoda uzgoja pokazala superiorna prema drugim hi-tech metodama uzgoja. Ovi rekordi će sigurno pomoći ukloniti sumnju o niskim prinosima koji se uglavnom povezuju s organskim načinom uzgoja.

Siromašni poljoprivrednici koji još uvijek oru volovima upregnutim u plug, bili su u početku optuženi da su lagali o količini useva, sve dok ministar poljoprivrede nije došao i lično proverio njihov rekord. Nakon što je rekordni usev riže potvrđen, U selo Darveshpura došao je čestitati i sam predsjednik Vlade i nagradio je selo uvođenjem struje, otvaranjem banke i novim mostom. Metoda koja se u stručnim krugovima naziva System of Rice Intesification (SRI). Ova metoda je uveliko povećala urod na poljima pšenice, krumpira, šećerne trske, rajčica, češnjaka i mnogih drugih kultura i po nekima se smatra kao najznačajnijim otkrićem u zadnjih 50 godina.

Umjesto da se sadi na tradicionalan način, da se tri nedelje stare sadnice riže po tri ili četiri komada sade u poljima natopljenim vodom, ovom metodom koristi se samo polovina semena i sade se jedno po jedno i to mnogo mlađe sadnice. Između njih stavlja se veći razmak od 25 cm, tlo tada nije tako vlažno i pažljivo se ogrće da ostane dovoljno zraka za korijen biljke. Tako se primjenjuje poslovica “Manje je više” koji naučava mladi državni urednik Rajiv Kumar, kojeg je to naučio Anil Verma iz male nevladine organizacije PRAN (Preservation and Proliferation of Rural Resources and Nature), koja širi metodu SRI već tri godine po stotinama sela širom Indije.

bihar_rice_2030311

U današnje doba kad je jedan od sedam stanovnika planeta gladan i samo 30% veći prinos na usevima malih poljoprivrednika znatno bi smanjio siromaštvo u svetu. Rezultati  u Biharu nadmašili su sva očekivanja. Malom investicijom, odnosno obučavanjem nekoliko stotina ljudi rezultiralo je povećanjem prinosa od 45%, te neki ovaj sistem nazivaju revolucijom u poljoprivredi.

SRI je metoda koja iz 1980 godine, a prvi put primenjena na Madagaskaru. Studiju je započeo Henri de Laulanie francuski misionar i agronom koji je promatrao kako starosjedioci uzgajaju usjeve na planinskim predjelima Madagaskara. Metodu je razvio američki profesor Norman Uphoff, ravnatelj Međunarodnog instituta za hranu, poljoprivredu i razvoj na Sveučilištu Cornell. Od anonimnog donatora dobio je 15 milijuna USD da istraži mogući razvoj ove metode. Uphoff je bio i sam iznenađen uspjehom metode jer su na oranicama koje su prije davale oko dvije tone po hektaru prinosi porasli na osam tona. Krajem 90-tih godina počeo je aktivno promovirati ovu metodu u Aziji

Više na Politika.hr