Hana Kliver pomaže Berlincima da sami uzgajaju hranu na terasama i krovovima zgrada.

Kada se nađete u njenom domu, ona će vam, kao i svaka dobra domaćica, ponuditi čaj. Međutim, umesto da izvadi vrećicu iz kutije, ona će vas izvesti napolje, na terasu, i zamoliti vas da sami izaberete neki od listova vam najprimamljivije miriše.

Sa nanom, koja je smeštena među desetinom drugih biljaka, povrća i voća, njen dom u potpunosti otelotvoruje slogan – “pojedite svoj krov”.

a83f970bfce14bd5d5234fc73bd2582f

Ta četrdesetjednogodišnja novinarka koja se u Berlin preselila iz Velike Britanije, pre tri godine je počela da uređuje svoju baštu. Ona je ljubiteljka prirode i želela je da svoju praznu sivu terasu sa pogledom na ulicu pretvori u nešto poput zelenog utočišta i izvora prave organske hrane. Trenutno, njenu terasu prekrivaju na desetine jestivih biljaka, koje joj se uvlače i u kuću, i spuštaju niz prozorske daske.

Hana kaže da uzgajanje hrane i nije tako teško kao što se mnogima čini. Počela je sa kantom za đubre u koju je bacala sve ostatke iz kuhinje. Pošto je njen stan na gornjim spratovima, prvo je morala da kupi crve. Ubacila ih je u ostatake iz kuhinje i zatim “pustila da rade“. Tako je dobila savršeno đubrivo za biljke. Drugi korak za pravljenje bašte na krovu je pronaći velike lonce. Kada je dovukla nove “kućice“ za svoje biljke, probušila je nekoliko rupa na dnu i napunila ih đubrivom i semenjem. Nakon toga, rodilo se njeno prvo parče zelenog raja. 

Za zimsku sezonu, Hana je sagradila male zaštitnike za salatu i drugo povrće i nada se da će njene biljke preživeti hladnoću. Nada se da će njena blitva i ostale biljke moći da izdrže do proleća.

Tokom prethodnih godina Hana je shvatila da ona može da bude ta koja će približiti taj koristan hobi drugim ljudima. I fizička i pravna lica mogu da angažuju njenu firmu “Pojedite svoj krov“ (Eat Your Roof), odnosno nju lično, da im uredi bašte na terasama ili na krovu, ali i da ih nauči kako da ih kasnije održavaju.

Jedan od njenih klijenata je i telekomunikacioni džin – Nokija.Želeći da za svoju zgradu Berlinu dobije sertifikat “Zelena kancelarija Evropske unije“ , ta kompanija angažovala je Hanu Kliver da njihovu ogromnu praznu terasu pretvori u živu oazu.

Više na B92