Beograd, 20.02.2012 -Beograd će od 23. do 25. februara biti evropski centar zelene gradnje. Na Konferenciji, koja se održava u sklopu Sajma zelene gradnje u Belekspo centru, najnovija saznanja o ovoj oblasti predstaviće preko 20 vodećih svetskih stručnjaka iz osam zemalja, dok će u okviru Sajma najnovije tendencije u zelenoj gradnji prezentovati više od 40 izlagača. Organizator manifestacije je Savet zelene gradnje Srbije.

Svečano otvaranje ovog značajnog međunarodnog događaja zakazano je za četvrtak 23. februar u 10 sati u Belexpo centru (Novi Beograd, Španskih boraca 74a). Manifestaciju će otvoriti ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije, Oliver Dulić. Sajam i konferenciju zelene gradnje zvanično su podržali Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Grad Beograd, kao i Svetski savet zelene gradnje.

Sajam i konferencija zelene gradnje (Serbia Green Building and Conference) spada u zvanične događaje pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ga je svrstao među najvažnije događaje iz ove oblastu za prvu polovinu 2012. godine u Evropi.

Jedan od najuglednijih učesnika konferencije svakako će biti Džeri Judelson iz SAD, često nazivan i “Kum zelenog”, jedan od pionira LEED standarda, autor desetine knjiga i najpoznatiji predavač zelene gradnje u svetu. Ideja Konferencije jeste da se na jednom mestu nađu predstavnici svih međunarodnih standarda zelene gradnje, što je redak slučaj bilo gde u svetu. Tako će publika iz Srbije i regiona na jednom mestu moći da se upozna sa zelenim standardima koji potiču iz Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD-a, a koji se primenjuju širom sveta. Naravno, iskustva iz ove oblasti predstaviće i domaći i regionalni stručnjaci.